неделя, 7 декември 2014 г.

Крем супа с червена леща


1 глава лук
3-4 скилидки чесън
2-3 картофа
1/4 корен пащърнак
1 1/2 ч.ч. червена леща
1/2 ч.л. кориандър (семена, млян)
1/2 ч.л. кимион (млян)
1/2 ч.л. куркума (корен, млян)
1/2 ч.л. червен пипер
2 ч.л. сол (или на вкус)
3-4 с.л. олио
~ 800мл вода
3-4 с.л. кисело мляко за сервиране
черен пипер (за сервиране)

Лука се реже на не много ситно (все пак после се пасира) и заедно с обелените скилидки чесън се задушава в мазнината, колкото леко да промени цвета си. Добавят се пащърнака и картофите, нарязани на кубчета (~ като за мусака). Добавя се водата и като клокне се добавя и лещата. Когато поомекнат зеленчуците и лещата, добавят се подправките и се доварява до готовност (~25-30мин). Супата се пасира.
Сервира се с кисело мляко и черен пипер (по желание)
*аз сложих и 2с.л. кисело мляко в самата супа при пасирането.

*** Рецептата е взаимствана от турската кухня

Супата е много хубава и без да се пасира :) Подправена с едно забулено яйце

Няма коментари:

Публикуване на коментар