сряда, 10 декември 2014 г.

Пилешки сарми

Доста се зачудих как да кръстя това произведение за мръвкари :)))

За четири порции:

4 пил.пържоли от бут
1к.л. подправка за скара* (кориандър, кимион, червен пипер, черен пипер, дафинов лист, бахар, лют червен пипер, кардамон)
1к.л. червен пипер 
1ч.л. дижонска горчица

250гр. св.черен дроб

2 стръка праз
5-6с.л. олио
1к.ч. бяло вино
сол и черен пипер на вкус

8 зелеви листа

Празът се нарязва на ситно и се задушава в мазнината. Добавят се сол, черен пипер и виното.
Дробът се нарязва на парчета (хапки) и се накисва за кратко в топла вода. Отцежда се и се добавя при праза. Готви се кратко, до полуготовност.
Пилешките пържоли се овкусяват с подправките.
Два зелеви листа се разстилат върху дъска (чиния) , като се застъпват. Върху тях се поставя овкусената пил.пържола с кожата надолу (може и да се махне кожата, но тя буквално се стапя при печенето, а и предпазва месото от изсушаване). Върху пържолата се слагат 2-3 лъжици от плънката с праз и дроб. Всичко се навива на стегната сарма (получава се доста голяма сарма, колкото юмрук).
Четирите сарми се слагат в намазнена тавичка и се долива малко зелев сок или вода (около 1ч.ч). Похлупват с капак или фолио и се пекат около час на 170-180градуса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар