понеделник, 8 декември 2014 г.

Пълнен шаран ІІ

Вече съм публикувала рецепта  за пълнен шаран, но изпробвах и малко по-различна рецепта. Идеята е от майка ми. Много ми допадна и за това я споделям с вас!

Голямо удобство е оформянето на шарана по този начин, защото спестява усилията по сервиране, а и порциите изглежта доста по-добре :)


Рецептата е следната:
един едър шаран
около 1кг глави стар лук
4-5 с.л. олио
1к.ч бяло вино
1 дафинов лист
5-6 зърна черен пипер
около 300мл доматен сок
шепа счукани орехи
шепа стафиди
сол на вкус
щипка кафява захар 

Шаранът се почиства от люспи и вътрешности, измива се и се подсушава добре. Нарязва се на шайби (порционни парчета) и се овкусява със сол и черен пипер. Слага се в тавата, като се следва последователността на парчетата, така че да изглежда цял!
Лукът се почиства от люспите и се накисва в ледена вода за 15-20мин. Реже се на полумесеци. В дълбок тиган се загрява мазнината и се добавя лука и щипка сол - да се задуши. Когато лука омекне се добавят доматения сок, виното, подправките и стафидите. Готви се до полуготовност, като течността трябва да се е редуцирала на половина поне. Добавят се орехите и се сваля от огъня.
Плънката се изсипва в тавата, при шарана, като се пълни с плънка и коремната кухина.
Между парчетата шаран се слагат тънко нарязани лимонови шайби.

Няма коментари:

Публикуване на коментар