неделя, 7 декември 2014 г.

Жълта крем супа от червена леща


2ч.ч. червена леща
1 морков
1 глава лук
3-4с.л. олио
1/2 ч.л. кориандър (семена, млян)
1/2 ч.л. кимион (на прах)
1/2 ч.л. къри (на прах)
1/2 ч.л. джинджифил (на прах)
1-2 дафинови листа
2 ч.л. сол (или на вкус)
~4-5 ч.ч.вода
няколко лъжици сметана за готвене

Лещата се накисва за 20мин в хладка вода, после се отцежда. През това време в мазнина се задушават лука и моркова. Добавя се лещата и се залива с вода. Докато къкри се добавят подправките. Когато е готова се вадят дафиновите листа, прибавя се сметаната  и супата се пасира.

*** Рецептата е взаимствана от индийската кухня

*До колкото знам в индийската кухня всички подправки се нагряват в сух тиган, за да отворят аромата си и тогава се продължава с готвенето,  но ние сме си българи  

Няма коментари:

Публикуване на коментар