Една хубава рибка - сулка :) Непозната за мен като вкус, но определено ще я хапваме и за напред. Хищен екземпляр с доста големи зъби за рибе и лично за мен - трудна за чистене. Но аз така или иначе не умея, или по-скоро не обичам да чистя риба ... Друга тема.
Тази рибка е с доста крехко, постно месце, предполагам ще е удачна за приготвяне на различни ястия. Ще се пробва!
Няколко рецепти привлякоха вниманието ми, но в крайна сметка въображението взе превес :))
Една едра рибка - достатъчна е за двама
5-6 картофа
80мл. зехтин
3 с.л. настърган пармезан
5-6 стръкчета мащерка
стръкче розмарин
щипка-две сол
щипка черен пипер
щипка чесън на прах (или една смачкана скилидка)
шепа маслини
В борбата с рибата приложих тактика филетиране, след неуспешен опит да я почистя цяла и да премахна люспите :))
Та, готовите филенца се овкусяват със сол и черен пипер, оставят се за 10-15мин.
Картофите обелени, нарязани на шайби се бланшират в подсолена вода за 5мин. След това се заливат със студена вода и се отцеждат.
Розмарина и мащерката се накълцват на ситно. В малка купичка се смесват зехтина и подправките. От готовата смес се заделя малко, около 2с.л.
Бланшираните картофи се овкусяват с готовата смес от подправки и мазнина.
В тава, постлана с хартия за печене се изсипват/подреждат овкусените картофи на един ред. Върху тях се слагат рибните филета и се овкусяват със заделените 2 с.л. смес (може и само мазнина). Разпределят се и маслинките.
Пече се в предварително загрята фурна на 220градуса до златист загар или ~20-25мин.
Вкусотийка! :)