вторник, 22 април 2014 г.

Жълт козунак

Още един успешен опит за козунак! Много нежен, много пухкав, мекичък и с конци. Рецептата е моя импровизация по основна рецепта за козунак. Жълт, защото е с повече жълтъци и то от свободните кокошки на съседите :))

1 ч.ч. прясно мляко
25гр свежа мая

1/4 ч.ч олио
2 яйца + 2 жълтъка 

1 ч.ч. захар 1/2ч.л. сол
4 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. нишесте лимон


кората на 1/2 лимон
1 с.л. коняк
1 ванилия


3-4 с.л. масло
3-4с.л. брашно

1/2 ч.ч. сладко от сини сливи и боровинки

1 жълтък + 1 с.л. вода за намазване

Всички продукти задължително трябва да са със стайна температура! Тестото е месено в машина за хляб.
Маята се разтваря в млякото, в контейнера на машината за хляб. Яйцата се разбиват със захарта и се добавят към сместа, рома и ванилията също. Добавям олиото, солта, нишестето и брашното.

Включвам програма месене и оставям машината да си върши работата. Трае около 40мин. Но когато тестото започне да се събира на хубава топка, започвам да добавям на 2-3 пъти от заделеното масло и брашно в процеса на месене на машината.
Готово тесто оставям да втасва в машината около час.След като е втасало го деля на две. 
***Тестото се получи меко и приятно , но по-жилаво от обикновено. Късаше се по-трудно.
Едната половина разделям на три фитила. Един фитил разтеглям (с олио) на правоъгълник и плънка от сладкото от сливи и боровинки. Навивам на руло, осуквам, както се върти въже за скачане - хващам с двете ръце за двата края и въртя (голямо обяснение :)). Другите два фитила ги оставям без плънка, само разтеглям (с олио) на дълги фитили и пак ги въртя като въже. Готовите три фитила сплитам на плитка и поставям във форма за кекс (от снимката е видно). 
***Това тесто се получи доста... жилаво и тежто. Втасването отне два пъти повече време от преди. Увеличи обема си едва два пъти при втасването. 
След като втаса (около два часа на стайна температура), намазах с разбития жълтък, смесен с малко вода. Сложих го във фурната и я включих на долен реотан на 150 градуса. При печенето се надигна доста (стана общо три пъти първоначалния обем). Отне ми около 30 минути, като последните 7-8 минути включих и горен реотан. 
 ***Честно казано нямах големи очаквания, впредвид бавното втасване и стегнатата структура на тестото, но бях очарована от крайния резултат. Правих го за подарък и бях на косъм да купя готов, но ... :)) Ето даже и с украса от маслени бисквитки, които в последствие оцветих с белтъчна глазура.

Другата половина от тестото обработих по гореописания начин , но на мини козуначета. Не ги чаках много да втасата (около 30-40минути) и ги сложих да се пекат. Увеличиха обема си два пъти от първоначалния.

понеделник, 14 април 2014 г.

Козунак с тиква

Ето още една успешна импровизация на козунак!
Това, че има тиквено пюре в козунака не е нова идея, виждала съм го доста пъти из кулинарните блогове и сайтове, но аз се отчетох със собствен вариант  :P
Най-любимата ми рецепта за козунак е на Танита :air_kiss:, така че всички козуначени импровизации лежат на нея:

2 яйца + 1 белтък (жълтъка е за намазване)
1 ч.ч. кисело мляко (оригинала е с прясно)
25гр свежа мая (оригинала е с 1с.л. суха мая)
1 1/2ч.ч. сладко от тиква* (оригинала е с 1ч.ч. захар)
1/4ч.ч олио
1/2ч.л. сол
4 1/2 ч.ч. брашно
1/2ч.ч. нишесте лимон (в оригинала липсва)

*сладкото от тиква не е рачел! Правено е на принципа на сладката - варена тиква със захар и лимонтузу.

3-4 с.л. масло
3-4с.л. брашно

1/2ч.ч. боровинки (замразени) 
1/2ч.ч. млени орехи 
2-3с.л. захар

2с.л. захар
орехови ядки

Всички продукти задължително трябва да са със стайна температура!
Маята се разтваря в млякото, в контейнера на машината за хляб. Яйцата се разбиват и добавят към сместа. Отгоре посипвам половината брашно. Сладкото разбивам с пасатор, за да няма парченца и добавям в контейнера. Добавям олиото. Добавям останалата част от брашното, нишестето и солта. Включвам програма месене и оставям машината да си върши работата. Трае около 40мин. Но когато тестото започне да се събира на хубава топка, започвам да добавям на 2-3 пъти от заделеното масло и брашно в процеса на месене на машината.
Готово тесто оставям да втасва в машината.
След като е втасало го деля на две. Едната половина разделям на три фитила. Всеки фитил разтеглям на правоъгълник и посипвам с предварително подготвената плънка от боровинки, орехи и захар. Навивам на рула, осуквам. Готовите три фитила сплитам на плитка и връщам в машината да втасва. След като втаса, намазвам с жълтък, смесен с малко олио и вода, посипвам със захар, орехи и включвам програма печене.
Другата част от тестото деля на малки топчета, колкото голям орех, разтеглям, слагам плънка, усуквам и връзвам на възел. Гтовоите мини козуначета слагам във форми за мъфини. След като втасат мажа с жълтъка и пека на 170 градуса, на най-ниското ниво на фурната.




четвъртък, 10 април 2014 г.

Пастет от боб

Ето една идея за бобен пастет , който много, ама много ми хареса :)
Приготвен е от добре сварен бял боб, пасиран. Овкусен е с прясна мащерка (може и суха , разбира се), сусамово олио, лимонов сок, сол.

Върви чудесно с тънки царевични питки - тортиля. Тях ги правя от 2 части царевично брашно и 1 част бяло брашно, 1с.л. зехтин/олио, щипка сол и малко студена вода. Да се захване тестото на топка. Откъсвам малки топчета, колкото черешка, точа върху набрашнена повърхност и пека в добре нагрят сух тиган или сач. Стават бързо, хрупкави са, вървят с почти всякакви сосове и салати, съдържат значително по-малко калории от купешката тортиля или чипс.

Салати варианти

Винаги съм смятала, че рецепта за салати не е необходима, но понякога не е излишно да почерпиш идея и да разнообразиш вкуса :)
Реших да покажа някои от салатите, които съм правила у дома:

 Това е разновидност на зелева салата и съдържа:
бяло зеле, червено зеле, китайско зеле, печени гъби, моркови, зелен лук

Това е импровизация на табули, минало покрай мешана салата :)
домати, краставици, магданоз, варена киноа

Отново зелева салата, малко по-различна:
бяло зеле, пресен спанак, моркови на лентички (рязани с белачката), печени гъби

Вариант на зелена салата , който съдържа:
маруля къдрава, зелен лук, топчета от извара и сирене крема, обезкостени маслини, орехови ядки

Овкусяването на всички показани салати е стандартното - сол, оцет, олио. Понякога за киселина ползвам лимонов сок, оризов оцет, ябълков, винен , за мазнина - зехтин, ленено масло, сусамово олио или от гроздови семки. Друг път добавям горчица и/или мед.

Ето още някои салати:
Съдържа: домати, спанак, кашкавал, филе, сирене бри, пармезан, маслини каламат и варени яйца

Съдържа: маруля, зелен лук, моркови, домати, яйца (мини омлетчета, печени в силиконови формички)


Съдържа: маруля, зелен лук, магданоз, домати, авокадо, шунка


Съдържа: маруля, моркови, краставица, печени гъби

Нудълс варианти

Ето едно ястие, което е много обичано у дома.
Аз не обичам стандартните макаронени изделия , т.нар. паста...за мен си е едно не особено приятно варено тесто... Предпочитам оризови, бобови или от елда, дори пълнозърнести


Това ястие е от:
нудълс от боб мунг, сварени за 2-3мин. в подсолена вода и отцедени
сварено патешко месо на хапки
накъсано (бъркано) яйце
два моркова, нарязани на "клечки", задушени с малко олио в тигана за 2 минути
няколко листа китайско зеле, нарязани на фини лентички
4-5 гъби печурки на тънки хилийки, задушени в мазнина
Всичко се смесва в купа, овкусява се със сол или соев сос. Просто и вкусно :)


Това ястие е от:
оризови нудъли, сварени в подсолена вода и отцедени
шепа замразен грах, сготвен в тиган за 4-5 минути
омлет от две яйца, нарязан на ивици
два моркова, нарязани с белачка за зеленчуци и задушени с малко зехтин в тигана за 2 минути
пилешко месо от бутчета, мариновано в соев сос и лимонов сок, пържено/печено в сух тиган
На финал всичко се смесва в купата :) Върви му много и стрък зелен лук, но съм го пропуснала.


Ето този пък е с:
Нудъли от елда, сварени в подсолена вода и отцедени
една тиквичка, нарязана на жулиени и опечена на грил (аз ползвам такива предварително сготвени и замразени в малки кутийки във фризера :) )
около 300гр гъби, нарязани на филийки, мариновани с малко зехтин и сол, печени на сух тиган
омлет от две яйца, сол и черен пипер, нарязан на ивици
два моркова, нарязани с белачка за зеленчуци и задушени с малко зехтин в тигана за 2 минути
пилешко месо от бутчета, мариновано в соев сос и лимонов сок, пържено/печено в сух тиган
стрък зелен лук
Всичко смесено и разбъркано в купата.


Шотчета за бира

Още една идея за събиране с приятели :)
Простичко, но ефектно и вкусно!

На дъното на чашките има малко ситно нарязан зелен лук, последван от лъжичка лютеница (тази е само от камби и домати) и отгоре малко пържено кюфтенце :)

Малко зеленчуци на пръчици и "сиджимки" - много вкусно мезе за бира от колекцията на Бони (мисля, че се казваха "пръчици за бира" или нещо такова), на почит у дома!

сряда, 9 април 2014 г.

Бадемови кексчета


 Започнах с тази рецепта на Катерина, но промених рецептата, според наличните продукти и моя вкус. Получи се един наистина много вкусен десерт!  Благодаря за идеята! :)


100гр бадеми смлени,
40гр пълнозърнесто брашно,
4 малки яйца (или 2 огромни при мен с по два жълтъка ),
20гр кафява захар,
80гр (със сиропа) сладко от кестени,
1к.л.бакпулвер.

Всички продукти се смесват в купа и се разбъркват добре. Получава се гъсто тесто. Изсипва се с помощта на лъжица във формички за мъфини до 2/3 от обема (или в тава, на тънък слой ~1-1,5см) .
Пекат се в предварително загрята фурна на 180*С  с вентилатор за около 20 мин.

Пълнени питки с праз

Често се случва да имам гости през делнични дни и се налага да мисля и готвя бързо след работа :)) Освен това, всички близки хора знаят, че готвенето ми е страст, така че се очаква и да съм оригинална в идеите си :)
Ето една такава идея с доста простички продукти
Питки пълнени с:
 2-3 стръка праз, нарязани на ситно, задушени с малко масло и бяло вино. Сол и черен пипер на вкус.

Яйчени пухчета:
 2-3 яйца , разбити с 2 с.л. вода и малко настърган кашкавал или пармезан. Изпечени са във формички за мъфини във фурната на 200-220 градуса.

Запечени наденички:
Варени наденички (готов за консумация малотраен колбас), шепаобезкостени маслини, кашкавал и риган. Разрязани на половина по дължина, гарнирани и запечени.


петък, 4 април 2014 г.

Чийзкейк с качамак

Подхванах тази рецепта на Йоли, после ми се стори интересна тази рецепта на Катерина и накрая, разбира се, се получи нещо съвсем различно :)) но не по-малко вкусно!

1ч.ч. грис за качамак
2,5 ч.ч. вода
1к.л. сол
20гр.масло
20гр. настърган кашкавал

Водата се кипва (приготвям в касерола), добавя се солта, маслото и кашкавал. Оттегля се от огъня и при непрекъснато бъркане внимателно се изсипва царевичният грис за качамак.
Готовата смес се прехвърля в тортена форма (откопчаващ се ринг, или просто ринг върху поднос). С помощта на шпатула (влажна или намаслена, за да не полепва) се заравнява сместга и се оформя борд, около 1,5-2см. Сместа се оставя на страна да зе охлади и стегне.



200гр. извара
200гр сирене крема (аз ползвах с подправки, но може да се ползва чисто или да се добавят подправки по желание)
100гр. краве сирене натрошено
2с.л. майонеза (или квасена сметана, за спойка)
сол, ако е необходимо!

Всички видове млечни продукти и майонезата се смесват в купа, като се намачкват и разбъркват с помощта на вилица. Готовата смес е достатъчно гъста и лесно се работи с нея.
Отново с помощта на шпатулата се нанся в тортената форма върху вече "желирания" качамак. Заравнява се, покрива се с фолио (за да не засъхва отгоре) и се оставя в хладилника за 1-2 часа, а може и за цяла нощ.



шепа маслини
няколко стръка магданоз
доматено пюре

Готовата торта се освобождава от тортения ринг (отлепва се лесно) и се украсява по желание. Аз използвах основа от доматено пюре (или хубав гъст кетчуп), маслинка и листенца магданоз.


Върви чудесно както с бяло вино, така и с водка и доматен сок ! :))