понеделник, 26 май 2014 г.

Кошнички от кайма

 Лесни, бързи и ефектни кошнички, който могат да се приготвят предварително и да спестят време :)
Необходими продукти:
1кг кайма смес
1ч.ч. настърган кашкавал
1/3 ч.ч. настърган пармезан
1/2 ч.ч. квасена сметана
1/2 ч.ч. накълцан магданоз
1/4 глава лук настъргана (колкото кибритена кутийка)
сол и черен пипер на вкус
щипка-две сушена чубрица
1 яйце

100гр топено сирене
50гр синьо сирене
12бр пъдпъдъчи яйца

Каймата се омесва с всички изредени съставки. Оставя се да почине в хладилника поне час. След това с влажни ръце (една купичка със студена вода да има под ръка) се взима от сместа , колкото за кюфте и се слага във формички за мъфини. Разстила се с пръсти по дъното и стените на всяка формичка. В получените кошнички се слага по малко топено сирене, малко синьо и по едно яйчице.
Напълнените вече формички за мъфини се покриват с алуминиево фолио и се пекат във фурната на 180градуса (предварително загрята) за около 20мин. После се запичат за кратко.

Част от каймата направих на мини кюфтенца за парти хапки. Изпечени са на сух тиган.


четвъртък, 22 май 2014 г.

пилешки дробчета в лозов лист

Това е една абсолютна импровизация :)) Но много интересна, с нежен вкус и лесна, разбира се!

400-500гр пилешки дробчета, почистени и нарязани на еднакви парчета (като кибритена кутийка)
връзка лозови листа (около 20бр), пресни и бланширани, или от буркан или от фризера

В дълбока тенджерка се кипва около 1л вода и към нея се прибавят:
2 дафинови листа
2 шушулки кардамон
4-5 зърна черен пипер
2 зърна бахар
2 зърна хвойна
резенче джинджифил (колкото орехче)
2-3 ч.л. сол

Оставят се да къкрят 4-5 мин. Котлона се изключва и в тенджерката се прибавят пилешките дробчета. Похлупват се и се оставят докато се охлади течността (около 1 час).

Дробчетата се отцеждат от течността.
Върху дъска (или чиния) се разстила едно лозово листо, поставя се едно дробче и се навива плътно като сърмичка.
***Ако листото се намаже леко с горчица, дробчето става още по-сочно и ароматно!
Готовите сърмички се нанизват на шишчета и се пекат на скара (или сух тиган/сач) до лек загар. Стават бързо и са чудесно мезе :)

пилешки бутчета на скара

Звучи съвсем елементарно, нали?! Стига да улучиш марината обаче :))) и начина на печене!
Открих марината, която идеално пасва на пилешко месо, макар и голямо парче с кокал (каквото е пилешкото бутче) месото се изпича равномерно, остава сочно и крехко, без кървави следи. Освен маринатата обаче и самото печене е от изключително значение!

Ето и какво съдържа моята любима марината (пропорциите са за 2-2,5кг пил.бутчета):

1 к.ч. горчица (сладка, ако ползвате дижонска - на половина)
1 1/2 к.ч. сметана за готвене (или кисело мляко)
1 1/2 к.ч. бяло вино (не слагам вино ако ги правя с кисело мляко)
1/2 к.ч. олио (може да се пропусне)
сока от 1 лимон (или цял нарязан лимон)
2 стръка пресен чесън
2 стръка пресен лук (или голяма глава стар лук)
4-5 листа салвия (или стръкчета мащерка)
сол и черен пипер на вкус

2-2,5кг пилешки бутчета, цели

Пилешките бутчета се почистват (обикновено са и с част от трътката) , измиват и се разполовяват (копанче и бедро). На всяко парче се правят далбоки прорези.
В голяма купа или тенджера се смесват продуктите за маринатата : лукът и чесънът се нарязват на ситно, салвията също. Заливат се с течните съставки и се разбъркват добре. Добавят се сол и черен пипер.
Пилешките бутчета се слагат в тенджерата с маринатата и се разбъркват добре. Хубаво е да постоят поне 1 час.
***Ако количеството марината ви изглежда недостатъчно - увеличете количествата на съставките. Освен да се овкусят пил.бутчета, трябва да остане и марината за поливане.
Овкусените бутчета се "залепят" на скарата :) Добре нагрята скара на дървени въглища! т.н.барбекю :)
От тук нататък следва заливане с марината при всяко обръщане на бутчетата. Плътната марината ги "запечатва" - стават като задушени, но с хрупкава кожичка. Пекат се по-продължително време, но когато си с приятна компания врeмeто не се усеща :)


четвъртък, 15 май 2014 г.

Бисквитки с кокос (тип Рафаело)

Тези бисквити се оказаха невероятно вкусни и се изядоха за отрицателно време :)
Рецептата е импровизация върху основа за маслени бисквити.
От дадените количества излизат две тави (на фурната) с бисквитки или близо 60 броя.
1ч.ч. кокосови стърготини
1ч.ч. захар кристална
3/4 ч.ч. меко масло
1ч.ч. брашно пшенично
1/3ч.ч. брашно оризово
1 яйце
1ч.л. бакпулвер
1 ванилия
щипка сол

Всичко се смесва в купа и се разбърква с помощта на дървена бъркалка (може с миксер - вилки за тежко тесто) или пък с ръка. Като се събере на хубава топка се завива с фолио и се слага в хладилника да отлежи поне 30 мин.

1ч.ч. сурови бадеми се бланшират за 5 мин. Оставят се във водата да се охладят и се свалят ципите им. Готовите обелени бадемчета се запичат за кратко във фурната или в микровълновата, колкота да изсъхнат.

От готовото тесто се оформят малки топчета, колкото черешки, сплескват се леко и се поставя бадемче. Редят се в тава, постлана с хартия за печене.

Пекат се в предварително загрята на 180градуса фурна за 10-15мин или до леко порозовяване.