вторник, 30 септември 2014 г.

Крем супа със зелен боб и дюля

по мое мнение, крем супите са си пюре за порастнали деца wink1
е, понякога им казват сосовеgirl_haha


ето я и нея! на снимката не се вижда добре, но е приятно зелена - сякаш си гребнал от блатото на Шрек girl_haha но е много вкусна  thumbup

~ 250грама зелен боб(фасул) - ползвах консервиран/ замразен
~ 150грама тиквички - ползвах замразени
2 средни картофа
1/2 корен пащърнак
1 средна глава лук
2-3 скилидки чесън
2-3 резена дюля
1/2 зелена ябълка
стрък целина
дафинов лист (който извадих преди пасиране)
щипка джинджифил на прах
черен пипер и сол на вкус
мазнина
2-3 чаши вода

Нищо не се задушава предварително! Всичко се слага в дълбок съд (тенджера) и се оставя да се свари до готовност. Дафиновия лист се изважда и супата се пасира до гладка смес.
Идеално се комбинира с варено яйце или кашкавал thumbup

четвъртък, 18 септември 2014 г.

Крем супа с тиквички

Една вкусна импровизация ... :)
Тъй като дълбах тиквички "патисон" (аз им казвам летящи чинии :) ) се оказах с цяла купа месеста част от тиквички и ги приложих в този импровизирана рецепта. Цялата тенджера супа беше изядена наведнъж :) , за това  иреших да споделя как я направих.
И така, в тенджера сложих:
вътрешността на тиквичките , нарязана
два средни картофа , нарязани
един морков и половин корен пащърнак, пак нарязани
клонка целина/кервиз/, цяла (после я извадих)
щипка сушена мащерка (или прясна, само листенца)
щипка сушен джинджифил
щипка черен пипер
щипка-две сол (на вкус)
малко зехтин / олио на края
~2ч.ч. вода
*** готвя на газ и голяма част от течността се изпарява
Оставя се да къкри на слаб огън до готовност (~30мин).  Пасира се до гладка смес (може и да се прецеди, за да няма някое останало парченце). Аз сервирах с лимон.