сряда, 10 декември 2014 г.

Коледно настроение и ... бисквити

С наближаването на Коледа все повече ме обвзема непреодолимото желание да точа, режа, пека и из къщата да се носи аромат на ванилия, прясно изпечени бисквити и други лакомства :) Да извадя от кутийки и шкафове всевъзможни тавички, формички, украси и боички ... ех , колко хубаво :)

Да изпека няколко тави бисквити и да зарадвам с тях близки и приятели ...

Да приложа нови техники и да се почувствам горда от резултата ...
* маслени бисквитки с прозорче от натрошени лимонови лукчета

Да изпека кокосови бисквитки ...
* кокосови бисквитки тип Рафаело

Да повикам коледните ангели ...
* маслени бисквитки с бадем
Да изпробвам нови комбинации ...
* бисквитки от ленено семе
1ч.ч. мляно ленено семе
1ч.ч. пшенични трици
1ч.ч. овесени ядки
1ч.ч. кристална захар
1 голямо яйце
1к.ч. вода
 ванилия
Всичко се смесва на еднородна маса. *Водата варира
в зависимост от гъстотата на тестото! С навлажнени 
ръце се оформят топчета и се редят в тава върху пекарска
хартия. Пекат се на 180град. ~20мин (проверяват се).

Да опитам нещо познато ...
* баклава с турски кори (много много фини) 

Да, Коледа идва! Най-хубавият празник!
Весели празници! :)







Пилешки сарми

Доста се зачудих как да кръстя това произведение за мръвкари :)))

За четири порции:

4 пил.пържоли от бут
1к.л. подправка за скара* (кориандър, кимион, червен пипер, черен пипер, дафинов лист, бахар, лют червен пипер, кардамон)
1к.л. червен пипер 
1ч.л. дижонска горчица

250гр. св.черен дроб

2 стръка праз
5-6с.л. олио
1к.ч. бяло вино
сол и черен пипер на вкус

8 зелеви листа

Празът се нарязва на ситно и се задушава в мазнината. Добавят се сол, черен пипер и виното.
Дробът се нарязва на парчета (хапки) и се накисва за кратко в топла вода. Отцежда се и се добавя при праза. Готви се кратко, до полуготовност.
Пилешките пържоли се овкусяват с подправките.
Два зелеви листа се разстилат върху дъска (чиния) , като се застъпват. Върху тях се поставя овкусената пил.пържола с кожата надолу (може и да се махне кожата, но тя буквално се стапя при печенето, а и предпазва месото от изсушаване). Върху пържолата се слагат 2-3 лъжици от плънката с праз и дроб. Всичко се навива на стегната сарма (получава се доста голяма сарма, колкото юмрук).
Четирите сарми се слагат в намазнена тавичка и се долива малко зелев сок или вода (около 1ч.ч). Похлупват с капак или фолио и се пекат около час на 170-180градуса.

понеделник, 8 декември 2014 г.

Пълнен шаран ІІ

Вече съм публикувала рецепта  за пълнен шаран, но изпробвах и малко по-различна рецепта. Идеята е от майка ми. Много ми допадна и за това я споделям с вас!

Голямо удобство е оформянето на шарана по този начин, защото спестява усилията по сервиране, а и порциите изглежта доста по-добре :)


Рецептата е следната:
един едър шаран
около 1кг глави стар лук
4-5 с.л. олио
1к.ч бяло вино
1 дафинов лист
5-6 зърна черен пипер
около 300мл доматен сок
шепа счукани орехи
шепа стафиди
сол на вкус
щипка кафява захар 

Шаранът се почиства от люспи и вътрешности, измива се и се подсушава добре. Нарязва се на шайби (порционни парчета) и се овкусява със сол и черен пипер. Слага се в тавата, като се следва последователността на парчетата, така че да изглежда цял!
Лукът се почиства от люспите и се накисва в ледена вода за 15-20мин. Реже се на полумесеци. В дълбок тиган се загрява мазнината и се добавя лука и щипка сол - да се задуши. Когато лука омекне се добавят доматения сок, виното, подправките и стафидите. Готви се до полуготовност, като течността трябва да се е редуцирала на половина поне. Добавят се орехите и се сваля от огъня.
Плънката се изсипва в тавата, при шарана, като се пълни с плънка и коремната кухина.
Между парчетата шаран се слагат тънко нарязани лимонови шайби.

Рибен пастет "Станьо"

Много вкусен - това мога да кажа! Носи името на създателя си :)
Благодаря ти!

Ето и какво съдържа (в мое изпълнение):
2 филета пушена риба (херинга)
5-6 маслини (каламата)
50-60гр. масло
20гр сушени домати (чисти, не в зехтин)
5-6 стръка копър
1/2 лимон
* слага се  и лук, но аз пропуснах

Рибата и маслото се режат на парчета и се слагат в блендера (чопър също става). Добавят се обезкостените маслини, нарязания копър и домати. Добавя се лимона на кубчета. Пасира се до получаване на ездро млян пастет (може и да се накълца фино).

** количеството, което се получава от тези продукти е една купичка.
*** сервирана е върху филйки/сухари



Тъй като на снимката се вижда и друг вид разядка - давам рецептата:
Тя е плод на въображението ми, но получи единодушно одобрение :)



Разядка със скариди


1к.ч. месо от скариди (аз почистих дребни скариди)
1к.ч. рулца от раци (сурими)
50-60гр меко топено сирене
50-60гр майонеза
1 скилидка чесън (смачкана/настъргана)
няколко стръка копър (нарязани ситно)
сок от лимон
сол на вкус

Скаридките оставих цели, защото са дребни. Рулцата от раци се нарязват намалки кубчета. Всичко се смесва в купичка и се разбърква добре.

** количеството, което се получава от тези продукти е една купичка.
*** сервирана е в картофен снакс



неделя, 7 декември 2014 г.

Жълта крем супа от червена леща



2ч.ч. червена леща
1 морков
1 глава лук
3-4с.л. олио
1/2 ч.л. кориандър (семена, млян)
1/2 ч.л. кимион (на прах)
1/2 ч.л. къри (на прах)
1/2 ч.л. джинджифил (на прах)
1-2 дафинови листа
2 ч.л. сол (или на вкус)
~4-5 ч.ч.вода
няколко лъжици сметана за готвене

Лещата се накисва за 20мин в хладка вода, после се отцежда. През това време в мазнина се задушават лука и моркова. Добавя се лещата и се залива с вода. Докато къкри се добавят подправките. Когато е готова се вадят дафиновите листа, прибавя се сметаната  и супата се пасира.

*** Рецептата е взаимствана от индийската кухня

*До колкото знам в индийската кухня всички подправки се нагряват в сух тиган, за да отворят аромата си и тогава се продължава с готвенето,  но ние сме си българи  

Крем супа с червена леща


1 глава лук
3-4 скилидки чесън
2-3 картофа
1/4 корен пащърнак
1 1/2 ч.ч. червена леща
1/2 ч.л. кориандър (семена, млян)
1/2 ч.л. кимион (млян)
1/2 ч.л. куркума (корен, млян)
1/2 ч.л. червен пипер
2 ч.л. сол (или на вкус)
3-4 с.л. олио
~ 800мл вода
3-4 с.л. кисело мляко за сервиране
черен пипер (за сервиране)

Лука се реже на не много ситно (все пак после се пасира) и заедно с обелените скилидки чесън се задушава в мазнината, колкото леко да промени цвета си. Добавят се пащърнака и картофите, нарязани на кубчета (~ като за мусака). Добавя се водата и като клокне се добавя и лещата. Когато поомекнат зеленчуците и лещата, добавят се подправките и се доварява до готовност (~25-30мин). Супата се пасира.
Сервира се с кисело мляко и черен пипер (по желание)
*аз сложих и 2с.л. кисело мляко в самата супа при пасирането.

*** Рецептата е взаимствана от турската кухня

Супата е много хубава и без да се пасира :) Подправена с едно забулено яйце