вторник, 23 юни 2015 г.

С дъх на лавандула

Тази година се посветих на нова страст, която ми носи радост, удовлетворение и онова неописеумо чувство на вълнение и дори гордост, че с двете си ръце съм допринесла за тази красота! Да, отглеждам красиви, ароматни растения и не само! :) А първото събиране на лавандулата си е голямо събитие :) (нямам търпение да цъфнат и  розите...)


  Тези малки лилави цветчета, с неописуемия си аромат, сякаш отварят сетивата и подтикват въображението към кулинарни вдъхновения.
Ето го и негово вличество - десертът! Толкова е ароматен, интересен и вкусен, че не мога да му се наситя :)
 
необходими продукти:

1 1/3 ч.ч брашно
1/3 ч.ч. счукани орехи
1 ванилия
1 с.л. лавандулови цветчета
1 бакпулвер
кора от 1/2 лимон

1/4 ч.ч. олио
1/4 ч.ч. вода
1 яйце
3/4 ч.ч. кристална захар

1 - 1 1/2ч.ч. черници (малини, къпини, боровинки, касис)

2 с.л. кристална захар
2с.л. едро нарязани орехи

Всички сухи съставки се смесват в купа.
Отделно се смесват течните съставки, като се разбиват със захарта до пълното и разтваряне.
Постепено се добавят сухите към течните съставки и се бърка с тел/вилица. Получава се гъсто тесто.
Върху пекарска хартия , поставена в тавичка се изсипват 3/4 от полученото тесто и се разпределя равномерно по дъното.
Отгоре се подреждат плодовете (аз покрих цялата повърхност с плодове).
Над дях се разпределя останалото тесто.
Поръсва се с орехите и захарта и се слага във фурната да се пече на 170-180 градуса за около 30-40 минути. Проверява се за готовност с клечка.

 
Лавандулата има много полезни свойства и намира различни приложения. 
Освен с прекрасен аромат, лавандулата може да въздейства и с успокояващото си действие. Тя има силно антибактериално действие, помага при нервност, сърцебиене, безсъние, главоболие, менструални болки. 
Изсушените цветове от лавандула могат да се използват за чай. Също така охладената запарка от лавандула има успокояващо и освежаващо действие върху кожата, може да се ползва като тоник за лице.
Прибрани в практична торбичка, сухите лавандулови цветове могат да се използват  както за ароматизиране и предпазване на дрехите в гардероба от вредители, така и за предпазване на сухите храни в кухненски шкафове.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар