сряда, 4 ноември 2015 г.

Постни лозови сармички

Това е едно от любимите ми ястия. Не изисква много време за приготвяне, не е сложно, а и е хубаво, когато има какво да докопаш на бързо от хладилника :)
Необходими продукти:
25-28 лозови листа (бланширани)
1 глава лук (аз ползвах 1/2 стрък праз) 
2-3 едри гъби
1/2ч.ч. ориз
1/2ч.ч. вода 
млян черен пипер
щипка-две гьозум (джоджен)
щипка сух или две-три пресен копър
сол на вкус (сиренето е солено все пак)
1 яйце
1/2 ч.ч натрошено сирене

1ч.ч. вода
1/2 кубче гъбен бульон (или просто щипка сол)

Лукът, или праза в случая, се нарязва на ситно и се задушава в 1-2 с.л. мазнина (олио, зехтин). Добавят се гъбите, нарязане на малки кубчета. Задушават се около 5-6 мин. 
Към задушените зеленчуци се добавя ориза, разбърква се няколко пъти докато промени цвета си и тогава се добавя водата. Похлупва се. Ври не повече от 2-3 мин. и котлона се изключва. Водата се поема от ориза.
В купа се разбива яйцето с подправките и натрошеното сирене. Добавя се ориза, леко охладен (аз го разстилам в чиния и се охлажда за нула време). Разбърква се до еднородна смес.
Лозово листо се поставя на дъска или чиния. Върху него се поставя около 1с.л. от сместа (зависи от големината на листата) и се навиват сармичките. Тази процедура отнема около 15мин. 
Сармичките се редят плътно в намаслена тавичка. Заливат се с чаша вода и разтворения в нея гъбен бульон (или щипка сол). Пекат се във фурна около 30мин на 200градуса или докато се поеме течността.

Да ви е сладко! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар