вторник, 31 март 2015 г.

"Хумус" от червена леща и чушки

Вкусен пастет от червена леща, печени чушки и разни други вкусотии ...

1ч.ч. червена леща, сварена в подсолена вода
1ч.ч. нарязани печени червени чушки
1 скилидка чесън
1с.л. сусамов тахан
3-4с.л. зехтин
сол на вкус
малко лимонов сок

Всичко се пасира до хомогенна смес. Съхранява се в добре затворена кутия/буркан в хладилник. Да се консумира в рамките на 4-5 дни.

Върви идеално като гарнитура към варени или пържени яйца, към печено месо на скара и самостоятелно.


Крем супа с коприва

Както се подразбира - станах голям фен на крем супите - лесно се приготвят, лесно се и хапват :))) За мен са най-добрият вариант за бърза вечеря!
ето какво има тук:
2 едри картофа
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
1 голям морков (или пащърнак)
~10 стръка магданоз
~2 стръка кервиз (целина)
щипка-две майорана
сол и черен пипер на вкус
щипка куркума
1 с.л. с връх сушена коприва на прах
(или около 150гр пресни връхчета коприва)
1 с.л. масло


Всичко се нарязва и слага в тенджерата на веднъж. Налива се вода около 2 пръста над продуктите и се вари до готовност. После се пасира и се хапва!

*Крутоните са от стар хляб, нарязан на кубчета и овалян в подправки и мазнина. Изпечени са на фурна за ~10мин 


четвъртък, 5 март 2015 г.

Бадемови бисквитки ІІ

Вече съм публикувала рецепта за Бадемови бисквитки , но сега леко промених количествата на съставките - станаха по-хрупкави и още по-ароматни. Тъй като предизвикаха истинска радост и наслада след всяко хрускане, у близки и познати, които ги опитаха, не мога да пропусна да напиша подобрената рецепта :))
  
250гр. брашно
150гр. масло
150гр. пудра захар
1-2 пак. ванилия
1 яйце
150гр. бадеми - предварително леко запечени и ситно натрошени

Смесват се по много прост и мързелив, бих казала, начин.
Всички сухи съставки се смесват в купа - смлените (или ситно накълцани) запечени бадеми, брашното, захарта и ванилиите. Разбърква се добре, с вилица.
Маслото се стапя (да не е горещо).
Яйцето се разбива леко.
В сухата смес се прави кладенче (с вилицата). Вътре се изсипват яйцето и охладеното , втечнено масло. Бърка се с вилицата, докато всичко се смеси добре.

*Сместа е лепкава и изглежда рядка. Не се слага допълнително брашно!

Купата се завива с фолио и се слага в хладилника за минимум 30мин. Там се стяга много добре и добива плътност.
С помощта на малка лъжичка се взима от сместа количество колкото малък орех. Оформя се на топче и леко се приплесква. Така направените "парички" се редят в тава върху пекарска хартия.

*Аз допълнително ги приплесках с пръсти , след като ги наредих в тавата, за да станат максимално тънки и кръгли, разбира се. За мен това е по-лесния начин.
*Тази процедура може да се направи и чрез натиск с дъното на чаша, но тестото лепне. За да се получи по този начин, дъното на чашата трябва да се почиства и топва във вода/мазнина след всяка бисквитка.
*Друг вариант е да се направят няколко рула от тестото, да се завият в дом.фолио и да се замразят. После много лесно се режат на филийки.

Пекат се в предварително загрята фурна на 160 градуса (аз ползвам вентилатор, изпичат се по-равномерно) около 10мин. Трябва да се наблюдават и щом станат златисти се вадят. Оставят се да се охладят малко и тогава се вадят от тавата, тъй като докато са топли са лесно чупливи, огъват се и т.н.

*От това количество излизат две тави бисквити (тавите от фурната) или около 60 броя

*Рецептата може да се прилага и с други видове ядки. Аз изпробвах  и с орехи, също стават чудесни, крехки бисквити.
Бон апети! И не прекалявайте с количествата  - хрус-хрус и тавата свършила, докато се усетите :))