петък, 6 ноември 2015 г.

Кекс с праскови и орехи

Обичате ли компоти? У дома често се изпива  сока , а аз съм натоварена с тежката задача да оползотворя плодовете. Обикновено се явяват  заскуската или обяда ми :)
 А понякога ги влагам в сладкиши. Не обичам сиропирани и влажни сладкиши, което доста ме ограничава.
Търсенето започна - отворих големия шкаф с кулинарните ми съкровища (разбирай книги) и я открих! Попаднах на рецепта, която ме заинтригува и я приложих. Променена естествено! Ако някога спазя точно дадена рецепта - не съм готвила аз! :)))
Източникът на кулинарните ми вълнения е "1500 рецепти за всеки ден" - страхотна книжка! Спомням си , че исках да си я купя , а бе спечелена от томбола :)

Необходими продукти за малък кекс (6 порции):
1 яйце
1к.ч. захар
2с.л. меко масло
1к.ч. млени орехи
2к.ч. брашно
1к.л. бакпулвер
2к.ч. ситно нарязани плодове от компот

Яйцето се разбива много добре с тел/миксер, постепенно се добавя захарта и се бие докато се стопи. Добавя се маслото и се бие, докато стане с консистенция на гладък крем. Добавят се орехите, брашното и бакпулвера. Бърка се до хомогенна смес.
Постепенно се добавят плодовете, като се бърка внимателно, с шпатула (все пак плодовете от компот са меки и трябва да се внимава, за да не станат на каша)
Тестото става много гъсто и лепкаво!
В намаслена и набрашнена тавичка (аз ползвах силиконова и пропуснах тази процедура) се изсипва тестото и се заглажда с помощта на шпатула/лъжица.
Пече се на 160-170градуса , около 30мин. Готовността се проверява с клечка за зъби/шиш.

*Дали фурната ще е предварително загрята или не - не е от значение тук (освен, че се добавят още 3 до 8 минути към времето за изпичане :) в зависимост от Вашата фурна)
*Използвала съм силиконова форма с диаметър 22см
*За кекс със стандартен размер, посочените количества трябва да се увеличат два пъти.
*Кексчето е много приятно на вкус, определено ще го изпробвам и с други плодове.

сряда, 4 ноември 2015 г.

Постни лозови сармички

Това е едно от любимите ми ястия. Не изисква много време за приготвяне, не е сложно, а и е хубаво, когато има какво да докопаш на бързо от хладилника :)
Необходими продукти:
25-28 лозови листа (бланширани)
1 глава лук (аз ползвах 1/2 стрък праз) 
2-3 едри гъби
1/2ч.ч. ориз
1/2ч.ч. вода 
млян черен пипер
щипка-две гьозум (джоджен)
щипка сух или две-три пресен копър
сол на вкус (сиренето е солено все пак)
1 яйце
1/2 ч.ч натрошено сирене

1ч.ч. вода
1/2 кубче гъбен бульон (или просто щипка сол)

Лукът, или праза в случая, се нарязва на ситно и се задушава в 1-2 с.л. мазнина (олио, зехтин). Добавят се гъбите, нарязане на малки кубчета. Задушават се около 5-6 мин. 
Към задушените зеленчуци се добавя ориза, разбърква се няколко пъти докато промени цвета си и тогава се добавя водата. Похлупва се. Ври не повече от 2-3 мин. и котлона се изключва. Водата се поема от ориза.
В купа се разбива яйцето с подправките и натрошеното сирене. Добавя се ориза, леко охладен (аз го разстилам в чиния и се охлажда за нула време). Разбърква се до еднородна смес.
Лозово листо се поставя на дъска или чиния. Върху него се поставя около 1с.л. от сместа (зависи от големината на листата) и се навиват сармичките. Тази процедура отнема около 15мин. 
Сармичките се редят плътно в намаслена тавичка. Заливат се с чаша вода и разтворения в нея гъбен бульон (или щипка сол). Пекат се във фурна около 30мин на 200градуса или докато се поеме течността.

Да ви е сладко! :)

понеделник, 2 ноември 2015 г.

Бърза вечеря?

Често в ежедневието се случва времето да не ни стига. Познато, нали?!
В тази публикация ще покажа не точно рецепти, а по-скоро идеи.
Аз често търся идея за вечеря - в интернет, слушайки разговорите в автобуса (там се чуват доста идеи за вечеря :)), разглеждайки брошури, списания, от опаковките по щандовете в магазините, от рекламите, от аромат, който надушвам прибирайки се към дома, от нещото или нищото в хладилника... :) А вие?
Случва ли ви се, на въпроса "Какво предпочиташ за вечеря?" да чуете отговор "Нещо интересно!"  - не е голямо улеснение, нали?! Някак "стандартните" бързи неща не са на голям почит у дома, та ето защо отговарям така:
***Бързи пърленки с гарнитура от пресни и мариновани зеленчуци, мини омлетчета, шунка и други притурки.
 ***Зелена салата с авокадо, пилешко месо, сметана и каперси. Плато със сирена  и колбаси. Хрупкави пръчки от стар хляб, с подправки.
 ***Пликчета с моцарела, сушени домати и мащерка.


***Яйца с подправки, варени във вързопчета от фолио за свежо съхранение. Гъбки с моцарела и разни притурки.
 ***Зелена салата с пържени топчета от извара, колбас.

Очаквайте продължение :)