четвъртък, 18 февруари 2016 г.

Патладжанени кули

Много обичам готвен патладжан, а домашните го предпочитат пържен. Ето така тази рецепта стана любима. Не е нова, толкова варианти има в интернет, но всеки я приготвя според вкуса си. А аз никога не мога да повторя която и да е рецепта - слабост или креативност ... :))
За това ще покажа как съм ги приготвила този път.
Важното е, че не е задължително да се търси пресен патладжан от пазара - чудесно става и с предварително изпържен (паниран) патладжан на филийки и замразен в малки кутийки във фризера. По същия начин приготвям и пържени тиквички. След като се размразят на стайна температура, просто загрявам сух тиган и ги запичам за минутка от едната и от другата страна. Вкусът си остава чудесен! Но имайте предвид, че съхранението във фризер за повече от 3-4 месеца не е препоръчително. За съхранение за по-дълъг период, примерно до следващия сезон, не ги пържа, а ги пека на грил, иначе придобиват особен дъх.


необходими продукти за 2 порции:
1 едър патладжан
100гр бяло сирене
4с.л. лютеница или доматен сос
4 пъдпъдъчи яйца

Патладжана се реже на филии, поръсва се със сол и се оставя да си пусна черната вода. Панира се в брашно и се пържи до готовност. *Или се използва готов патладжан, както писах по-горе.
Яйцата се пържат в мазнина или в случая се запичат на тиган.
Започва сглобяването - една шайба патладжан се поставя в чинията, следва 1с.л. лютеница или доматен сос, 1с.л. натрошено сирене и пак патладжан и т.н. Тази на снимката е на 4 реда като най-отгоре се слагат яйцата. Това е, простичко!

Друг вариант е да се сложи запечен лук между пластовете (представете си вертикално редена имамбаялдъ) или други зеленчуци, пресни домати, маслини и т.н.. Освен това може да се завърши с кашкавал и да се запече за 2мин. под грила :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар