сряда, 2 март 2016 г.

Картофени кюфтета ПУФ


Тази рецепта съм публикувала отдавна в един любим, но изгубен форум, по който още тъгувам :innocent: Липсвате ми другарчета!

Тъй като винаги променям по нещо в рецептите ще отбележа с червен шрифт това, което понякога пропускам ... 


6 средни картофа
1 ч.л. сол

2 яйца
2 с.л. квасена сметана
1/2 к.л. сода
2 капки оцет за гасене на содата
1 ч.л. суха чубрица
1 к.л. сух риган
1 к.л. пикантина (или 1/2 кубче пил.бульон)
1 скилидка смачкан чесън (или 1/2 к.л. чесън на прах)

1 к.л. сол
шипка черен пипер
1/2 ч.ч. натрошено сирене (аз сложих овче)

брашно за овалване
яйце за овалване

олио за пържене


Картофите се обелват, измиват и нарязват като за мусака (на кубчета). Слагат се в тенджера. Заливат се с вода (да ги покрие). Добавя се сол. Варят се до готовност. Оставят се да поизстинат с водата! Изцеждат се.
В купа се смесват останалите съставки.
В плитка чиния се вадят по малко от картофите и се намачкват с вилица - грубо, за да останат парченца. Прехвърлят се в купата. Процедурата се повтаря докато свършат картофите. *Това е процедурата ако нямате преса за картофи като мен :smile1:, иначе си знаете как!
Омесва се кайма. С влажни ръце се оформят кюфтета (при мен излязоха точно 20бр). Поставят се върху навлажнена чиния/поднос. Готовите кюфтета се овалват в брашно.
Загрява се олиото в тиган, на средна температура. Набрашнените кюфтета се овалват в разбитото яйце непосредствено преди пърженето (панирани кюфтета). Кюфтетата се пържат до златисто.
Вървят с млечен чеснов сос, спаначено или магданозено песто, както и само с охладено бяло вино или биричка :drinks:

Няма коментари:

Публикуване на коментар