понеделник, 18 януари 2016 г.

Месно руло, тип Стефани

Вероятно повечето хора обичат прословутото Руло Стефани, но не и аз! Намразила съм го от детската градина и изпитвах ужас само да го прочета в меню.
Същата неприязън таих и към супта топчета ... Естествено, когато не обичаш дадена храна, съзнателно или не, лишаваш и близките си от нея.
Е, с течение на времето се научих да правя супа топчета, така че да има за мен картофена супа, а за другите да има топчета :)

Та .... в миг на умопомрачение реших да дам шанс и на рулото...
Осъзнах, че не обичам руло Стефани заради каймата ... Някак си каймата я възприемам да е пухкава, както в пържените кюфтета или пък ронлива, както в сосове ... Стана ясно и за топчетата, нали ... :)

А защо да не я заместя просто с месо!
Вярно, трудно се завива - трябва ти канап или повечко клечки, малко търпение и много желание!

продукти:
4-5 пържоли от бут  (свинско месо)
сол
черен пипер
1/2 ч.ч. настърган кашкавал
2-3 с.л. масло (аз ползвах овкусено, с трюфел)
1 маринована краставичка
1 бланширан морков
4-5 варени яйца
3-4 с.л. сметана
1с.л. брашно

приготвяне:
Пържолите се начукват на много тънко ~5мм. Тази дейност я извършвам винаги в найлонов плик! *Обичам да готвя, но не и да цапам :)
Върху дъска/плота  се постила свежо фолио и се посипва с малко сол и чер пипер. Върху него плътно, с леко застъпване се редят пържолите. *Оформя се правоъгълник , приблизително колкото лист А4.

Постланите пържоли се посипват отново със сол и пипер, после и с настъргания кашкавал. Краставичките и морковите на лентички, както и студеното масло на люспи се редят на широката страна. Сварените и обелени яйца, както са цели се редят на втора редица.

С помощта на фолиото, малко сръчност и търпение се завива на руло. Всички ръбове и краища на рулото се забучват с клечки за зъби/шишчета или цялото руло се обвързва с конец/канап.

Добре "пакетираното" руло се запечатва в малко масло в нагорещен тиган от всички страни.
Щом придобие стегната форма се прехвърля в тавичка. *Аз ползвах продълговата форма за кекс. Премахнах всички клечки след преместването!

В тигана се сипва ~1к.ч. топла вода (да обере ароматите) и течността от тигана се изсипва при рулото. Завива се с алуминиево фолио и се пече ~40мин на загрята на 180градуса фурна.

След като рулото е готово, отделеният сос по време на печенето се прецежда в касерола. Рулото се завива отново и се оставя на страни. Към соса се добавя сметаната и брашното. При непрекъснато бъркане се сгъстява на котлона за 4-5мин.
Вкусотия! Рулото възкръсна в моята кухня :))



п.п. Този експеримент не означава, че съм  склонна да проям и канела ...