петък, 19 февруари 2016 г.

Хоризонтално "Рафаело"

Много обичам бонбони "Рафаело"! А вие?
Когато обичаш нещо се опитваш да му се наслаждаваш колкото може по-дълго :)
Правенето на бонбони не е моята страст, но бисквитките са друго нещо! Плоски, хрупкави ... ето го и хоризонталното "Рафаело"





необходими продукти:
1 голямо яйце
4 с.л. захар, с връх (~100гр)
4 с.л. брашно, с връх (~100гр.)
2 пак. кокосови стърготини (~60гр)
1 пак. масло (~100гр)
1 пак. ванилова захар
1к.ч. червени боровинки

* нарочно пропуснах малките белени бадемчета, но и такава рецепта има в блога

В купа се разбива яйцето и се добавя захарта. Маслото се стапя за 20сек в микровълновата печка , за да омекне и се добавя към сместа. Добавят се и останалите продукти, като най-накрая се добавят боровинките. Тестото става малко по-меко от бисквитено.
Готовото тесто се оставя за поне 30мин в хладилник, за да се стегне добре.
От охладеното тесто се правят малки топчета и се приплесват с ръце. Редят се в тава върху пекарска хартия.
*Друг вариант е да наредите приготвените топчета върху пекарската хартия на по-голямо разстояние по между им, да ги покриете с парче  свежо фолио и с помощта на точилка да ги приплеснете, до 2-3мм дебелина. После просто ги премествате с пекарската хартия в тавата и отлепяте фолиото.
От това тесто излизат две тави (на фурната) с бисквити.
Пекат се на 160-170градуса, в предварително загрята фурна.



четвъртък, 18 февруари 2016 г.

Бишкоти или кантучини



необходими продукти:
3 големи яйца
1 ч.ч.  захар
1 к.ч. настъргана кора от портокал и лимон
1/2 к.ч. олио
1 пак. ванилия
1 пак.. бакпулвер
около 500 гр брашно
1 ч.ч. нарязани сушени плодове (смокини, боровинки, череши или др.)
1 ч.ч. запечени ядки (бадеми, лешници, орехи или др.)



 Яйцата се разбиват със захарта. Добавят се настърганата кора от цитруси, олиото и ванилията.
Като се разбъркат добре, се добавят сушените плодове, ядките и бакпулвера. Постепенно се добавя брашното. Бърка се с шпатула докато е възможно, после се меси на ръка с добавяне на брашно до получаване  на гъсто тесто (като за курабии).

От готовото тесто се оформят четири фитила и се слагат в тавата на фурната , върху пекарска хартия. Аз ги слагам по два в тава, защото са твърде големи. Фитилите се намазват с  малко вода или мляко. Пекат се на 180 градуса  до готовност.
Оставят се да се охладят напълно и тогава се режат на филийки леко по диагонал.
* След това могат да се наредят обратно в тавата и да се запекат до хрупкавост, но аз ги предпочитам по-меки и не запичам допълнително.
Могат да се съхраняват в добре затворена кутия до две седмици.

Патладжанени кули

Много обичам готвен патладжан, а домашните го предпочитат пържен. Ето така тази рецепта стана любима. Не е нова, толкова варианти има в интернет, но всеки я приготвя според вкуса си. А аз никога не мога да повторя която и да е рецепта - слабост или креативност ... :))
За това ще покажа как съм ги приготвила този път.
Важното е, че не е задължително да се търси пресен патладжан от пазара - чудесно става и с предварително изпържен (паниран) патладжан на филийки и замразен в малки кутийки във фризера. По същия начин приготвям и пържени тиквички. След като се размразят на стайна температура, просто загрявам сух тиган и ги запичам за минутка от едната и от другата страна. Вкусът си остава чудесен! Но имайте предвид, че съхранението във фризер за повече от 3-4 месеца не е препоръчително. За съхранение за по-дълъг период, примерно до следващия сезон, не ги пържа, а ги пека на грил, иначе придобиват особен дъх.


необходими продукти за 2 порции:
1 едър патладжан
100гр бяло сирене
4с.л. лютеница или доматен сос
4 пъдпъдъчи яйца

Патладжана се реже на филии, поръсва се със сол и се оставя да си пусна черната вода. Панира се в брашно и се пържи до готовност. *Или се използва готов патладжан, както писах по-горе.
Яйцата се пържат в мазнина или в случая се запичат на тиган.
Започва сглобяването - една шайба патладжан се поставя в чинията, следва 1с.л. лютеница или доматен сос, 1с.л. натрошено сирене и пак патладжан и т.н. Тази на снимката е на 4 реда като най-отгоре се слагат яйцата. Това е, простичко!

Друг вариант е да се сложи запечен лук между пластовете (представете си вертикално редена имамбаялдъ) или други зеленчуци, пресни домати, маслини и т.н.. Освен това може да се завърши с кашкавал и да се запече за 2мин. под грила :)