сряда, 1 март 2017 г.

Спаначени кюфтета с елда

продукти за сместа:
400гр. пресен спанак
2 стръка зелен лук
1с.л. олио
150гр сварена елда (ориз)
150гр. сирене
1 яйце
2 с.л. галета
щипка сол (по желание)
щипка черен пипер

продукти за паниране:
100гр. брашно (пшенично, оризово, елда)
1 яйце
100гр. галета

Измитите и подсушени листа спанак се накълцват много ситно и се слагат в дълбок тиган. Към тях се добавя ситно накълцания лук. Задушават се с малко олио до пълно омекване и изпаряване на течността. Оставя се на страна да се охлади.

Сиренето се натрошава в купа. Добавя се сварената елда или ориз (предпочитам елда, заради ореховия вкус, но с пълнозърнест ориз се постига същия вкус), леко разбитото яйце, галета и подправки. Добавя се охладения спанак и се омесва като кайма.

С навлажнени ръце се оформят малки сплеснати кюфтенца. Овалват се в брашно и се оставят върху хартия. Загрява се олио в тигана (около един пръст), на среден огън. Кюфтенцата се мажат с разбитото яйце и се овалват в галета непосредствено преди пърженето. Пържат се до златисто.

Лесни и вкусни!


Няма коментари:

Публикуване на коментар