петък, 24 март 2017 г.

Домашни дюнери

Най-накрая улучих рецептата за питки! Толкова е просто, а ми отне толкова време да го разбера!

Вода, брашно и лъжичка олио 😉 Нагледах се на клипчета на разни индийски домакини, които приготвят страхотни питки за нула време, които се надуват като балони - чудни!

В купа смесих чашка вода, лъжичка олио и щипка сол. Добавих и чашка брашно и разбърках с лъжица докато се събере на топка. Извадих на плота и омесих с малко брашно, като неколкократно "бих" тестото в плота. Оставих да почива около 20мин, покрито.

Отпочиналото тесто оформих на фитил и нарязах на парчета . Оформих топчета, колкото малка мандарина.
Загрях сух тиган на средна температура.
Взимам топче, потапям в брашно и точа в кръг, да стане много тънко.
Слагам в нагорещения тиган и щом се появят първите мехурчета обръщам. След 30-40сек обръщам отново. Започват да се появяват по-големи мехури, които леко притискам с шпатулата и те се уголемяват (сякаш мехурчетата си намират пролуки и се обединяват). Вадя готовите питки в табла/чиния, върху хартия и похлупвам, за да останат меки.
Повтарям процедурата с останалите топчета тесто.

Плънката не е стандартна, но пък всеки слага каквото обича ☺
Аз съм приготвила печени картофки, малки продълговати кюфтета от кълцано месо с магданоз и лук, свински карета със семена от кориандър.

Сосът е пълна импровизация, която докарах на вкус. Съдържа кисело мляко, маринована краставичка, скилидка чесън, сусамово олио, галета за сгъстяване.

Питките са тънки, но могат да се напълнят и като джоб - четохте за балончетата, нали ...

Импровизациите винаги са най-вкусни, особено когато са с мерак! 😉


Няма коментари:

Публикуване на коментар