сряда, 29 март 2017 г.

Арменска кухня: Бозбаш

 "Какво да сготвя?" - колко често задаваме този въпрос..., а колко често получаваме отговор?
Е, аз получих отговор! Направихме си томбола - малки листчета с имена на държави, голяма купа, ентусиазъм и късмет, хаха
Първото предизвикателство за мен бе Арменска кухня.
Доста порових, попрочетох и открих колко много неща сме взаимствали от чуждестранните кухни, без да подозираме...
Така , едно на пръв поглед обикновено ястие се превърна в нещо ново, интересно и вкусно!
Избрах да сготвя Бозбаш.
Ровейки в интернет, намерих доста варианти на това ястие, всъщност е супа с дълго варено овнешко месо, плодове и зеленчуци. Но го срещнах и като яхния във варианти с грах или нахут, с дюля или ябълка ...
Ето как го приготвих аз.

Необходими продукти:

400гр. свинско месо
400гр. картофи
150гр. грах (замразен)
2 глави лук
60гр.масло
60мл.доматено пюре
4-5 сушени сини сливи
1 ябълка
5-6 стръка магданоз
черен пипер
червен пипер
сол

Месото нарязах на големи късове и задуших в половината от маслото, запечатах го. След това добавих около 400мл гореща вода, няколко зърна черен пипер, сол и оставих да се вари на тих огън до пълно омекване.
Към месото прибавих картофите, нарязани на едро, доматеното пюре, червения пипер и сливите. Готвих 10-12мин.
Лукът накълцах на ситно и задуших в другата половина от маслото.
Задушеният лук, замразения грах и нарязаната на едри парчета ябълка добавих към врящата гозба и готвих още 7-8мин.
Накрая добавих ситно накълцания магданоз , похлупих отново и изключих котлона.

Ястието е много ароматно и има същевременно много плътен и нежен вкус. Определено се хареса у дома!
Към него приготвих и салата - пълна импровизация от снимковия материал , който намерих из интернет.

необходими продукти:

1 ч.ч. варен нахут (или една консерва)
1 голям домат
7-8 маслини каламата (или други с наситен вкус)
5-6 стръка магданоз
1 с.л. зехтин

смесена зелена салата (спанак, рукола, маруля и др.)

1 ч.ч. кисело мляко
2 с.л. зехтин
сол


Зелената салата разпределих във формата на венец във всяка чиния.
Домата, маслините и магданоза накълцах и смесих с нахута и малко зехтин. Поставих по няколко лъжици от салатата в центъра на венеца от зелении.
Киселото мляко, зехтина и малко сос разбих на гладък сос. Полях от соса върху зелената част от салатата.

Човек би могъл да се нахрани доволно и само с тази салата и една хубава питка лаваш!

Няма коментари:

Публикуване на коментар